Maori

De stijl van de Maori bestaat al meer dan duizenden jaren, en komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. De stijl kenmerkt zich door de spiralen en krullerige vormen, met gedetailleerde en ingewikkelde patronen. In de tattoos worden oorspronkelijk geen kleuren gebruikt.Geschiedenis

De Maori waren de oorspronkelijke bevolkingsgroep van Nieuw-Zeeland. Veel Maori’s droegen moko’s. Dit waren permanente versieringen van het lichaam en het gezicht, de voorganger van de tattoo die we nu kennen. Deze versieringen werden geplaatst doormiddel van beitels, die ze maakten van de botten van de albatros. De inkt werd gemaakt van schimmels die op planten en bomen groeiden. Vervolgens werd de inkt met de zelfgemaakte beitels in de huid gekrast en geschaafd.

De moko’s stonden symbool voor verschillende mijlpalen. Zo werden ze bij mannen gezet zodra ze de overgang van kind naar man hadden meegemaakt. Het zetten van moko’s werd dan ook begeleid door verschillende rituelen.

Ook waren moko’s een teken dat de ziel van de drager het dodenrijk in mocht. Maori die niet getatoeëerd waren vonden geen rust na hun dood, werd er geloofd. In de tattoo werden ook symbolen en codes verwerkt waaraan je de afkomst en de rang van de drager kon aflezen. Verder zijn er ook moko’s gevonden waarin de huwbaarheid, vruchtbaarheid en schoonheid verwerkt was.

Het laten zetten van een moko kon vroeger maanden duren. Eerst werd er in de stam besproken of de ontvanger van de tattoo de moko wel waard was. Vervolgens moest er een ontwerp komen die zowel familie als de stamouders goed moesten keuren.
Maori hedendaags

Sinds 1990 is de stijl van de Maori weer opkomende in alle hoeken van de wereld. In plaats van het krassen en schaven, worden de afbeeldingen nu getatoeëerd.

De Maori tattoos hebben hun populariteit te danken aan de rijke geschiedenis en de betekenissen achter de vormen. Veel mensen kiezen voor deze tattoo vanwege interesse in de cultuur van de Maori en de symboliek die verwerkt wordt in de tekening.


Weet jij al wat je wil? Wij helpen jou graag, dus neem gerust contact op.